Przejdź do treści

Ciąża a spożywanie kurkumy. Jakie może mieć skutki uboczne?

Kurkuma w pigułkach - zastosowanie i charakterystyka

Ciąża jest szczególnym stanem, kiedy trzeba szczególnie uważać na to, co znajduje się na talerzu. Pewne produkty, zioła, napoje, przyprawy, dotąd nieszkodliwe mogą mieć niekorzystny wpływ na przebieg ciąży. Jeżeli do tej pory często dodawałaś kurkumy do swoich dań, musisz rozważyć zmianę przyzwyczajeń.

Czym jest kurkuma?

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Dalekiego Wschodu, szczególnie popularna w Indiach, choć coraz częściej goszcząca również w polskich domach. Zwana jest również imbirem żółtym albo ostro ryżem długim. W stanie naturalnym należy do rodziny bylin i dopiero w trakcie procesu przetwarzania uzyskuje się proszek będący znaną przyprawą. Ma intensywny, bądź pomarańczowy kolor i już samo to czyni z niego szczególny dodatek kuchenny. Warto wiedzieć, że choć w Polsce jest traktowany przede wszystkim jaki urozmaicenie smaku, to w Indiach jego znaczenie jest znacznie szersze. Kurkuma stanowi element wielu rytuałów, w tym rytuałów ślubnych, w czasie których nowożeńcy są nią obsypywani na znak szczęścia oraz dobrobytu.
Poza tym kurkumę stosuje się również jako barwnik oraz element leczniczy. Zainteresowanie nią oraz jej nie tylko kulinarnymi właściwościami odkryli już starożytni, którzy niejednokrotnie opisali jej zalety w swoich tekstach. Najnowsze badania potwierdzają tę wiedzę podkreślając, że kurkuma dzięki zawarte w niej kurkuminie wpływa pozytywnie na zdrowie organizmu.
Co ciekawe, kurkuma może być także domową rośliną doniczkową, a nie tylko proszkiem w paczce. Ma białe, różowe albo purpurowe kwiaty. Jej hodowanie w domu jest kuszące, jednak muszą być spełnione ściśle określone warunki: duża wilgotność, jasne miejsce oraz stała temperatura ponad 20 st. Celsjusza.

Zastosowanie kurkumy

Kurkuma znana jest nam głównie jako produkt przydatny w kuchni. Dodawanie jej do typowo polskich surówek czy kotletów schabowych to niekoniecznie dobry pomysł, jednak bardziej oryginalne potrawy, sosy, gulasze mogą zyskać na jej dodaniu. Kurkuma poprawia smak, ale również koloryt. Dzięki temu jedzenie jest bardziej atrakcyjne. Dotyczy to szczególnie potraw z ryżem.
Poza kuchnią kurkuma może być także stosowana w łazience jako jeden z domowych środków pielęgnacyjnych. Maseczki z jej dodatkiem są niezwykle skuteczne. Z uwagi na to, że w drogeriach rzadko znajduje się produkty z kurkumą w składzie, lecz nic straconego skoro można zrobić je samodzielnie.

Właściwości lecznicze kurkumy

Zalety kurkumy

Jak już wspomniano, w składzie kurkumy znajduje się kurkumina, czyli substancja aktywna. To ona odpowiada za kolor kurkumy, lecz nie jest to jej jedyna zaleta. Składnik ten stanowi silny przeciwutleniacz, co oznacza że potrafi zabijać wolne rodniki i tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo zmniejszając ilość wolnych rodników w organizmie kurkuma przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia się, utrzymuje skórę w lepszym stanie nie pozwalając jej na szybkie marszczenie się.
Olejki eteryczne znajdujące się w kurkumie, np. tumeron, wpływają korzystnie na kondycję mózgu oraz poprawiają jego funkcjonowanie oraz procesy naprawcze, co jest korzystne dla układu nerwowego. Poza wpływem na mózg przyczyniają się one również do zapobiegania wzdęciom, poprawiają trawienie i ochronnie działają na wątrobę. Jest to bardzo korzystne, zwłaszcza że współcześnie problemy związane z układem pokarmowym są częstą przyczyną dyskomfortu. Warto sprawdzić także inne zalety kurkumy i jego wpływ na odchudzanie.

Kurkuma a ciąża

Widać wyraźnie, że kurkuma nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także ma prozdrowotne właściwości. Jednak nie oznacza to, że polecana jest kobietom w ciąży. W trakcie tych szczególnych dziewięciu miesięcy powinnaś ją odstawić i nie dodawać do jedzenia. Owszem, jeżeli raz na jakiś czas dodasz szczyptę kurkumy do sosu nic się nie stanie, jednak jej codzienne albo nadmierne stosowanie może mieć negatywny wpływ na płód. Głównym zagrożeniem dla przyszłych mam ze strony kurkumy jest pobudzanie przez nią macicy. Jeśli jej ścianki zaczynają się kurczyć może dojść do poronienia albo przedwczesnego porodu.
Uważać należy także po porodzie, w okresie karmienia piersią. Dotyczy to zarówno kurkumy w postaci proszku, jak również wszelkich suplementów na bazie kurkumy, np. tabletek z kurkumą, które powinno się odstawić w tym czasie.
Jednocześnie, nie tylko kobiety powinny uważnie stosować kurkumę albo z niej zrezygnować. Także mężczyźni w trakcie starania się o dziecko nie powinni jej nadużywać, gdyż ma ona wpływ na mniejszą ruchliwość plemników (co utrudnia zajście w ciążę), jak i odpowiada za spadek ilości testosteronu.

Zastosowanie kurkumy w ciąży

O ile spożywanie kurkumy powinno być w ciąży mocno ograniczone albo całkowicie odrzucone, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać ją do wykonywania upiększającej maseczki. W ciąży skóra często jest polem bitwy hormonów, dlatego staje się przetłuszczona, pojawiają się wypryski, przebarwienia. Jeżeli masz z tym problem możesz odświeżyć skórę oraz poprawić jej kolor poprzez maseczkę z kurkumy. Aby ją przygotować potrzebne będą:

  • 5 ml oliwy,
  • 5 ml soku z cytryny,
  • 15 ml płynnego miodu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • kurkuma w proszku.

Składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą, po czym nałożyć na twarz i dekolt, pozostawiając na nich na maksymalnie 15 minut. Maseczka nadaje się do stosowania codziennie, jak i raz w tygodniu. Warto używać maseczki z rozsądkiem, gdyż kurkuma jest barwnikiem, więc nadmierne stosowanie może pozostawić na skórze żółtawe ślady.
Poza maseczką kobiety w ciąży mogą także popijać specyfik powstały na bazi kurkumy i wody zwany „złotym mlekiem”. Do jego przygotowania potrzebna będzie specjalna pasta, w skład której wchodzą: ½ szklanki wody i ¼ szklanki kurkumy w proszku. Oba składniki należy zagotować na małym ogniu, aż do odparowania wody i uzyskania pasty. Taką pastę przechowuje się w lodówce, a aby uzyskać „złote mleko” trzeba zmieszać 1 łyżeczkę pasty z 1 szklanką mleka i odrobina miody. Mleko powinno być ciepłe. Po wymieszaniu składników uzyskuje się napój o ciekawym smaku oraz właściwościach leczniczych, ponieważ w znaczący sposób wzmacnia on działanie układu odpornościowego.
W takiej formie kurkuma może być stosowana przez ciężarne kobiety bez ryzyka, że dojdzie do niepożądanej reakcji organizmu. Ograniczona ilość przyprawy przyniesie za to pozytywne skutki dla odporności, żołądka oraz skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.