Przejdź do treści

Czerwona herbata nie tylko na odchudzanie

Właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata może mieć ogromny wpływ na nasz organizm. Przez wiele lat uważana była za konieczną pozycję w każdej diecie odchudzającej. Jednak po wielu latach badan zauważono, że ma też inne przydatne właściwości. Mimo iż, herbata jest popularna na całym świecie. to bardzo mało osób wie o jej zbawiennych właściwościach.

Czerwona herbata i jej rodzaje

Czerwona herbata w czasie PRL-u znajdowała się w każdej polskiej kuchni. Wtedy uważana była za jedną z najtańszych oraz szeroko dostępnych gatunków. Czerwona herbata nazywa jest przez chińczyków „smoczą”. Posiada brunatną barwę, a wiele osób uważa, że pachnie ziemią. Pozyskiwana jest przy pomocy delikatnej fermentacji, która zostaje nagle przerwana, w chwili, kiedy listki stają się czerwone. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów czerwonej herbaty. Najczęściej pozyskiwana jest z hodowli, które prowadzone są w Chinach i Tajwanie. Do najpopularniejszych rodzajów czerwonej herbaty zaliczamy między innymi:

  • Puszong
    Pozyskiwana w naprawdę krótkim procesie fermentacji oraz wykorzystywana jest do produkcji herbat jaśminowych.
  • Pu-erh
    Ten rodzaj herbaty idealnie sprawdza się w walce z nadwagą. Herbata po procesie fermentacji przez długi czas dojrzewa w określonych warunkach. To właśnie ten rodzaj może okazać się najdroższy, wszystko zależy od czasu, jaki spędziła ona na leżakowaniu.

To najpopularniejsze gatunki czerwonej herbaty na całym świecie. Ceny rozkładają bardzo różnorodnie. Wszystko zależy od sposobu jej pozyskiwania i czasu.

Czerwona herbata, jako sposób na odchudzanie

Uważa się, że czerwona herbata to obowiązkowy element każdej diety odchudzającej. Cały proces gubienia zbędnych kilogramów odbywa się dzięki związkom enzymów i polifenoli, które powstają w wyniku fermentacji. Polifenole ułatwiają trawienie i przyśpieszają zmianę tłuszczu w energię. Czerwona herbata obniża poziom choresteloru we krwi. Wiele herbat zawiera kofeinę, fluor, białka i liczne olejki eteryczne. Wszystkie składniki wspomagają pamięć, stabilizują ciśnienie oraz znacznie obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Istnieje wiele prawdy w tym, że czerwona herbata wspomaga trawienie oraz spalanie tłuszczu. Pamiętajmy, że samo spożywanie herbaty nie pomoże nam w utracie zbędnych kilogramów. Jednak jest ogromnie ważne w naszej diecie.


Ranking Tabletek na Odchudzanie - Lipiec 2020r

Ostatnia aktualizacja rankingu: 05.06.2023

Czerwona herbata pomaga pomóc w wielu schorzeniach

Czerwona herbata zawiera w swoim składzie ogromną ilość kofeiny, a co za tym idzie, bardzo szybko wchłania się w żołądku i pobudza. Efekt utrzymuje się przez długi czas. Bardzo mało osób wie, że czerwona herbata ma również liczne właściwości pomagające zwalczyć infekcje. Różnego rodzaju herbaty nadają się do doraźnego leczenia chorób infekcyjnych, jak na przykład grypa, przeziębienie, biegunka czy liczne stany zapalne jamy ustnej. Jak łatwo zauważyć czerwona herbata służy do leczenia licznych infekcji, a o tej właściwości wie niewielu.

Wszystkie właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata ma wiele ważnych dla zdrowia właściwości. Oczywiście możemy je zauważyć jedynie dzięki regularnemu jej spożywaniu. Do najważniejszych właściwości czerwonej herbaty należą między innymi:

  • Czerwona herbata reguluje przemianę materii, a tym samym ma wpływ na utratę kilogramów
  • Obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu
  • Fluor zawarty w jej składzie chroni zęby przed próchnicą
  • Poprawia pamięć i koncentracje
  • Działa pobudzająco i przyśpiesza metabolizm
  • Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmy
  • Wzmacnia nasz organizm
  • Pomaga w polepszeniu stanu naszej wątroby i układu pokarmowego

To jedne z najpopularniejszych i najczęściej zauważanych właściwości spożywanej regularnie czerwonej herbaty. Wszystko to ma ogromny wpływ na nasz organizm.

Charakterystyka czerwonej herbaty nie tylko na odchudzanie

Sposób parzenia herbaty

Mimo iż, parzenie herbaty to jedno z najłatwiejszych rzeczy, jakie robi się w kuchni, dla wielu może okazać się naprawdę trudne. Smak herbaty za każdym razem może okazać się inny, jeżeli nie wiemy jak zaparzyć idealną herbatę. Najlepiej zaparzyć herbatę w porcelanowym czajniku. Do tego procesu należy wykorzystać miękką pozbawioną soli wapnia i magnezu wodą. Cały proces ma trwać od trzech do siedmiu minut. Następnie należy przelać całą zawartość do porcelanowych filiżanek. Stworzony w ten sposób napar nie będzie miał gorzkiego posmaku, a aromat będzie naprawdę intensywnie wyczuwalny.

Jak widać, czerwona herbata ma wiele bardzo przydatnych właściwości poza pomocą w utracie zbędnych kilogramów, stosowana jest również w leczeniu wielu schorzeń i chorób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.