Decydując się na dietę odchudzającą, należy oczywiście pożegnać się ze słodyczami, które po prostu nas tuczą. Wie o tym każdy. Okazuje się jednak, że istnieje niezabroniony wyrób cukierniczy, jaki osłodzi nam choć trochę życie podczas diety. Jest nim czekolada deserowa, inaczej nazywana ciemną czy gorzką.
Jaką czekoladę wybrać?
Prawdziwa czekolada to taka, która zawiera miazgę kakaową, tłuszcze roślinne i cukier (nie syrop glukozowo – fruktozowy), a w jej składzie nie ma mleka. Czekolady warte naszej uwagi to takie, które mają minimum 70% miazgi kakaowej. Najlepsze sięgają nawet do 90% kakao. Oczywiście zasada jest taka – im więcej kakao, tym lepsze działania na nasz organizm. O dobrej jakości wyrobu świadczy błyszczącą powierzchnia i zapach, a przełamywaniu towarzyszy charakterystyczne trzaśnięcie. Nie powinna pachnieć kawą. Wybierzmy taką bez żadnych dodatków, które podnoszą jej kaloryczność, a zaniżają wartości jakie niesie dla naszego zdrowia. Gorzka czekolada pośród wszystkich wyrobów cukierniczych ma najmniejszy poziom cukru, dlatego jest bezpieczna podczas diety.
Ranking Tabletek na Odchudzanie - Lipiec 2020r
Ostatnia aktualizacja rankingu: 05.06.2023
Jakie właściwości ma ciemna czekolada?
Głównym zadaniem czekolady jest wspomaganie metabolizmu i hamowanie uczucia głodu. Im wyższy procent zawartości miazgi tym lepsze będą efekty, dlatego wybierajmy te najlepszej jakości czekolady. Czekolada przynosi także uczucie sytości i poprawia nastrój. Jest to ważne ze względu na to, że część osób odczuwa osłabienie w czasie nowej diety. Czekolada skutecznie podniesie nas na duchu i pomoże przetrwać dietę. Czekolada ma niski indeks glikemiczny, dlatego poziom glukozy w naszym organizmie rośnie pomału, co jest bardzo korzystne. Jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów najważniejsza będzie oczywiście zbilansowana dieta, oparta na 5 posiłkach. Czekolada to tylko dodatek.
Ile czekolady można zjeść?
Jeśli chodzi o ilość kostek czekolady jaka jest dozwolona to niestety nie jest ona zbyt duża. Będzie to około 8 g dziennie – 3 kostki czekolady ciemnej. Dietetycy polecają zjeść czekoladę pół godziny przed głównym daniem w ciągu dnia. Jaki przyniesie to efekt? Spowoduje to, iż zjemy mniej, bo po zjedzeniu tych kilku kostek poczujemy pewne uczucie sytości. Kakao zahamuje apetyt i pobudzi metabolizm, czyli przygotuje układ pokarmowy do trawienia posiłku. Siadając do obiadu głodni zawsze zjemy więcej. Starajmy się tego unikać. Pomocne w tym temacie może być też podawanie posiłków na mniejszych talerzach niż zazwyczaj. Podziała to na nasz zmysł wzroku– pełny talerz po brzegi wygląda bardziej przekonująco niżeli duży, na którym jest tylko zajęta potrawą połowa talerza.
Jeżeli uprawiamy jakiś sport lub aktywność fizyczną, to śmiało można zwiększyć ilość jedzonej czekolady nawet dwukrotnie. Najlepiej podzielić ją na dwie porcję w ciągu dnia. Druga może pojawić się przed kolacją.
Dlaczego jeszcze warto jeść czekoladę podczas diety odchudzającej?
- Jedzenie czekolady ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Jej spożywanie sprawia nam przyjemność co nie tylko wpływa na poprawę nastroju, lecz także niweluje stres oraz pomaga w odprężeniu. Nie od dziś wiadomo, że daje ona nam poczucie szczęścia, dlatego polecana jest osobom o obniżonym nastroju, nie tylko podczas diety.
- Czekolada zawiera około 10 g błonnika pokarmowego na 100 g wyrobu oraz kofeinę, czyli substancję pobudzającą naszą energię, co daje szczególne efekty przy uprawianiu ćwiczeń fizycznych.
- Przyspiesza metabolizm, co powoduje efektywniejsze spalanie tłuszczu, a tym samym zmniejsza odkładanie się tłuszczu w okolicach brzucha.
- Dla zwiększenia efektywności diety odchudzającej można sięgnąć po przyprawy takie jak chilli, imbir, cynamon, wykazujące działanie przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Dobrze komponują się ze smakiem czekolady. Można pokusić się o rozpuszczenie kilku kostek czekolady, dodać przyprawę oraz polać nią ulubione owoce np. na podwieczorek.
Inne zalety
- Zawiera tzw. przeciwutleniacze, które usprawniają krążenie naczyń krwionośnych, czyli minimalizują ryzyko pojawienia się zakrzepów oraz usprawnia pracę serca.
Udowodniono, że osoby regularnie spożywające gorzką czekoladę mają 40% mniejsze szanse zawał serca czy udar mózgu. - Zwiększa koncentrację za sprawą związku zwanego pirazyną. W związku z takim nie powinno się jej spożywać wieczorem, gdyż może spowodować kłopoty ze spaniem.
- Czekolada wpływa pozytywnie na pamięć za sprawą zawartych w niej flawonoidów, przez co opóźnia rozwój demencji, a nawet ryzyko Alzheimera. Flawonoidy zawarte w czekoladzie zwiększają przepływ krwi w mózgu i działają przeciwzakrzepowo. Flawonoidy mają również zdolność do ochrony naszej skórę przed niszczącym oddziaływaniem promieniowania UV.
- Ma właściwości antyoksydacyjne, czyli chroni komórki naszych tkanek przed starzeniem się.
- Ma wpływ na prace nerek, dzięki zawartości alkaloidu teobrominy. Działa jak swego rodzaju łagodny środek moczopędny.
- Teobromina potrafi hamować kaszel i nie wywołuje uczucia senności, jak się to ma w przypadku popularnej substancji na kaszel – kodeiny.
Myślę, że śmiało można jeść czekoladę, wbrew pozorom ona tak bardzo nie tuczy jak inne produkty, których jest niestety bardzo dużo. Co prawda wiadomo, że trzeba zachować umiar ale zjedzenie tabliczki czekolady raz na tydzień raczej nie powinno być grzechem, ale wiadomo każdy z nas ma inne geny, niektórzy mogą to odczuć w wadze, a niektórzy nie. Na odchudzanie można też kupić specjalne czekolady w wersji fit, akurat mieszkam w Belgii i nieco znam się w temacie, jest tu wiele specjalnych czekolad. Czy w Polsce takie są? Niewiem, myślę że jakby tak poszukać to znajdą się jakieś czekolady które powinny być dla nas dobre jak i dla naszej wagi, ale pewnie też i nieco droższe. Tak czy inaczej jestem zdania, że tabliczka czekolady tygodniowo nie zaszkodzi, przynajmniej ja mam takie doświadczenia 🙂 Poza tym czekolada jest bardzo relaksująca, także nawet jakby lekko tuczyła, to bez przesady warto.