Jak odkwasić organizm?

Jak odkwasić organizm? Porady i charakterystyka.
Jak odkwasić organizm?
5 (100%) 1 głosów

Dla zdrowia ludzkiego organizmu konieczna jest w nim tzw. równowaga kwasowo-zasadowa. Jest to odpowiedni stosunek pomiędzy anionami i kationami w płynach ustrojowych. Ludzka krew charakteryzuje się pH 7,4, czyli ma lekko zasadowy odczyn (pH poniżej 7- odczyn kwaśny). Nawet małe zmiany w pH krwi mogą mieć poważne skutki. Jeżeli pH spadnie poniżej 7,35 można mówić o zakwaszeniu organizmu, czyli kwasicy.

Co ma wpływ na utrzymanie równowagi kwasowej?

Po prostu to, co spożywamy na co dzień. Kwasotwórczym pokarmem są: białka zwierzęce, węglowodany, tłuszcze oraz cukier. Z kolei alkalizującymi produktami są owoce i warzywa. Mechanizm obronny organizmu przed zbyt dużym poziomem kwasowości polega na pobieraniu i usuwaniu ze wszystkich organów ciała, a nawet kości, minerałów takich jak wapń, sód, potas i magnez, żeby zneutralizować kwasy. Ponadto gromadzi znaczną ilość odpadów kwasowych, których nie potrafi już usunąć, w tkance tłuszczowej. Jeszcze innymi powodami wywołującym zakwaszenie są:

  • zły sposób zestawiania posiłków (zasadowe węglowodany trawione są w jamie ustnej, a kwasowe białka w żołądku),
  • spożywanie zbyt małej ilości wody (minimum 1,5 litra na dzień),
  • bardzo intensywny wysiłek fizyczny, albo przeciwnie brak aktywności,
  • zbyt duża ilość zażywanych leków,
  • alkohol, nikotyna oraz kofeina,
  • zatrucie organizmu metalami ciężkimi,
  • niedobór tlenu we krwi,
  • choroby nerek.

Objawy i skutki zakwaszenia

Ludzki organizm posiada szereg mechanizmów chroniących przed zachwianiem równowagi kwasowo – zasadowej, jednak do czasu. Ludzki organizm jest w stanie do pewnego momentu pobierać i usuwać z organów oraz kości, minerały m.in. wapń, sód, potas i magnez, aby móc zneutralizować kwasy. Te są wydalane przez nerki. W dodatku pewien nadmiar jest w stanie zgromadzić w tkance tłuszczowej. Przekroczenie pewnej granicy jest już poważnym zagrożeniem. Zakwaszenie organizmu wywołuje pewne objawy. Najpierw pojawiają się cienie pod oczami, następne nalot na języku i gorycz w ustach. Ponadto ciągłe zmęczenie, bóle głowy i mięśni, niestrawność, problemy skórne, kamica nerkowa, zatrzymanie wody w organizmie i wiele innych.

Niewykryta i nieleczona kwasica prowadzi do poważnych powikłań, będących skutkiem uszkodzenia komórek. Wśród nich:

  • niedokrwienie tkanek (uczucie zimna),
  • uszkodzenia naczyń krwionośnych,
  • podwyższony poziom cholesterolu LDL,
  • miażdżyca,
  • zawał,
  • Dna moczanowa,
  • osteoporoza,
  • zesztywnienie kręgosłupa,
  • zapalenie błon śluzowych żołądka i jelit,
  • kamienie żółciowe.

Zakwaszenie organizmu można zdiagnozować samodzielnie w domu.
Wystarczy kupić w aptece specjalny papierek lakmusowy. Kiedy pH naszego moczu wyjdzie poniżej 6,8 to nasz organizm rozpoczął walkę z zakwaszeniem. Odpowiednie pH to 7, 365. Fakt ten należy potwierdzić u lekarza specjalisty.

Jak zneutralizować kwasy i powstrzymać zakwaszenie organizmu?

Gromadzenie się nieczystości kwasowych stanowi przyczynę przedwczesnego starzenia się, wywołując przy tym wiele chorób, które dotykają coraz to młodszą część społeczeństwa. Dlatego, aby zachować równowagę należy korygować kwasowość substancji, poprzez odpowiednie pokarmy oraz styl życia. Naukowcy udowodnili, że na zmniejszenie się ilości substancji kwasowych w organizmie istotny wpływ ma spożywanie niektórych produktów. Oto kilka porad.
Podstawowym zaleceniem jest picie 2 – 4 litrów wody niegazowanej na dobę. Nie każda jednak woda będzie dobra. Zwłaszcza jeśli już borykamy się z kwasicą. Wybierajmy wodę o wysokiej jakości, z odczynem zasadowym tzw. wodę alkaliczną. Jest to woda jonizowana, wytwarzana za pomocą jonizatorów wody PTV, które dzielą cząsteczki wody na te o odczynie zasadowym i kwaśnym. Gromadzi je w dwóch pojemnikach. Woda alkaliczna dostaje się z żołądka do jelita. Stamtąd zostaje wchłonięta do krwi, przez co zwiększa się jej zasadowość. Kolejnym ważnym czynnikiem jest pilnowanie proporcji spożywanych produktów zakwaszających i alkalizujących. Najlepszy stosunek między nimi to 80% alkalizujących na 20% zakwaszających.
Ponadto należy:

  • ograniczyć spożywanie soli kuchennej,
  • wyeliminować alkohol, nikotynę i kofeinę,
  • unikać stresu i napięć,
  • wzbogacić dietę o produkty alkalizujące, czyli warzywa i owoce- zwłaszcza: zielone liściaste, ale także buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, seler naciowy, pietruszka, ogórki, dynia, cytryny, grejpfruty, czarne porzeczki, wiśnie, śliwki, gruszki, truskawki, jabłka (najbardziej zasadowe wśród owoców są grejpfruty i cytryny).
  • wzbogacić dietę o kiszonki, będące źródłem kwasu mlekowego, który potrafi oczyszczać organizm, reguluje florę bakteryjną, wspomaga trawienie,
  • ograniczyć spożywanie produktów zakwaszających np. mięso (prócz drobiu), ser żółty i biały, biały ryż, makaron, cukier, czekolada, słodzone soki, kawa, czarna herbata i alkohol,
  • wybieraj dobre tłuszcze – tłoczone na zimno np. olej rzepakowy, oliwa, olej lniany
  • jeść z umiarem, bez pośpiechu, nie przejadać się,
  • spożywać posiłki o stałych porach,
  • przebywać częściej na świeżym powietrzu,
  • zastosować łagodne oczyszczanie jelit z zalegających złogów,
  • stosować suplementy diety, które pomagają w oczyszczaniu organizmu,
  • stosować sodę oczyszczoną, która neutralizuje kwasy. Propozycją jest rozpuszczenie łyżeczki sody w 250 ml wody i picie mikstury wieczorem.

Udowodniono, że na kwasowość organizmu oprócz diety ma wpływ także aktywność fizyczna, wraz z odpowiednią ilością odpoczynku i relaksu, gdyż stres psychiczny oraz brak wypoczynku może także potęgować zakwaszenie.
Przy aktywności trzeba kontrolować trening fizyczny, ponieważ ten zbyt intensywny i źle dobrany może powodować niedotlenienie, co jest jednym z czynników prowadzących do kwasicy.

Warto stosować dietę zgodną z grupą krwi.

Dieta grup krwi jest planem żywieniowym opartym o potrzeby organizmu. Opracowało go dwóch lekarzy- James oraz Peter D’Adamo. Dieta zgodna z grupą krwi jest znana od dawna. Jednak mało kto o niej wie. Zgodnie z tą dietą ludzie dzielą się na cztery grupy krwi: 0, A, B i AB. Polega ona na spożywaniu pokarmów wskazanych i neutralnych dla danej krwi, a unikaniu tych niewskazanych. Te neutralne zawierają nieszkodzące nam lektyny, a niewskazane szkodzące. Korzystne lektyny zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niewskazane produkty trzeba wyeliminować z codziennej diety. Nic strasznego się nie zdarzy, jeśli od czasu do czasu je spożyjemy.
Dieta grup krwi proponuje zapamiętać produkty, jakie są wskazane i te, jakich lepiej nie spożywać. Wskazalność i niewskazaność zasadza się na możności wytrzymałości układu pokarmowego. Na przykład osoby z grupą krwi 0 mają najwięcej soków trawiennych, dlatego łatwo trawią mięso zwierzęce, zaś osoby z grupy B mają ich najmniej. W tej diecie poleca się spożywać żywność naturalną. Zaś w sezonie warto spożywać świeże i dojrzałe rośliny.
Dieta zgodna z grupą krwi pozwoli na dobre samopoczucie, lepsze zdrowie, a także pomoże utrzymać wagę. Dieta ta uwzględnia również skłonność konkretnych chorób. Dieta grup krwi jest tak zbilansowana że eliminuje źle trawioną i toksyczną dla nas żywność. Dieta ta zabezpiecza nas przed dolegliwościami typu: zbyt wolna przemiana materii, zakwaszenie, zaburzenia układu trawiennego, zaburzenia hormonalne i inne.
Do zastosowania tej diety zachęca nas fakt, iż pomaga ona zwalczyć procesy starzenia się, gdyż eliminuje szkodliwe substancje żywieniowe, jakie niszczyłyby nasze komórki. Toksyczność pokarmów jest bowiem wynikiem ich niepełnego trawienia. Jedne grupy krwi trawią lepiej jedne pokarmy, a drugie inne.

Zakwaszenie a wiek

Im ludzki organizm jest starszy tym więcej czasu potrzebuje, aby pozbyć się z organizmu produktów ubocznych przemiany metabolizmu, czyli resztek kwasowych. Zależnie od tego gdzie się zgromadzą, to w tej części ciała pojawią się kłopoty zdrowotne. Dla przykładu: jeśli ulokują się w tkankach w okolicy trzustki to zaburzą produkcję insuliny, czyli wywołają cukrzycę. Zaś kiedy organizmowi brakuje wapnia, potrzebnego do zneutralizowania kwasowości, to pobierany jest z kości, co może poskutkować osteoporozą (odwapnieniem kości). Nasz organizm składa się w 80% wody, a tej niestety z upływem wieku ubywa.

Tworzymy ciekawe publikacje o tematyce odchudzania, z którymi warto się zapoznać. Na stronie DobreTabletki.pl znajdziesz porady oraz sztuczki dotyczące skutecznego odchudzania a także ciekawe produkty o których warto wiedzieć jeszcze więcej. Na stronie znajdziesz wartościowe i ciekawe opinie o produktach na odchudzanie jak i z innych branż z którymi warto się zapoznać przed zakupem. Każdego dnia publikujemy efekty odchudzania za pomocą suplementów a także ich skład i najniższą cenę a co najważniejsze staramy się argumentować słuszność zakupu tego typu produktów. Serwis Dobretabletki.pl to swego rodzaju forum a więc możesz śmiało dołączyć do dyskusji i opublikować własną opinię o produktach jak i o sposobach na skuteczne odchudzanie. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi publikacjami już teraz!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here