Napady wilczego głodu, apetyt, którego nie można opanować to najpoważniejsi wrogowie odchudzania. Uważaj, może dotyczyć i Ciebie! Nie obawiaj się jednak, istnieje kilka sposobów na zmniejszenie apetytu, z których możesz skorzystać.
Jedz prawdziwy błonik!
Popularną opinią o błonniku jest, że zapewnia uczucie sytości oraz hamuje apetyt poprzez pęcznienie w żołądku. Okazuje się jednak, że sprawa wygląda nieco inaczej, ponieważ ograniczenie chęci jedzenia wynika nie tyle ze wzrostu błonnika w żołądku, co z procesu jego rozkładu.
Błonnik znajduje się w takich produktach jak: jagody, siemię lniane, brokuły, kalafior, groszek, cebula, pietruszka, płatki owsiane. Podczas wprowadzania pokarmu do przewodu pokarmowego, błonnik rozpoczyna proces trawienny, podczas którego w okolicy okrężnicy pojawiają się kwasy tłuszczowe, np. octan. Choć jest to produkt uboczny rozkładu błonnika stanowi zaskakująco pożyteczny składnik. Odbywa on wędrówkę z jelit do mózgu, a dokładnie do jego części zwanej podwzgórzem i daje mu sygnał, że żołądek jest pełen. To sprawia, że czujesz się najedzona, nawet jeśli nie zjadłaś wiele. Wystarczy 100 gram błonnika w codziennym jadłospisie, aby skutecznie zmniejszyć apetyt.
Ranking Tabletek na Odchudzanie - Lipiec 2020r
Ostatnia aktualizacja rankingu: 05.06.2023
Popijaj zieloną herbatę
Być może za sekretem szczupłej figury Azjatek stoi między innymi zielona herbata. Jest tam znacznie popularniejsza, niż w innych zakątkach świata i towarzyszy ludziom od wieków. Popija się ją zarówno na ciepło, jak i na zimno, korzystając tym samym z jej dobroczynnych właściwości.
W Europie uznawana jest za aromatyczny napój wspomagający odchudzanie. Wynika to z faktu, że zielona herbata przyśpiesza spalanie tłuszczu. Może poprawić spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej nawet o 40%, choć to nie jej jedyna zaleta. Jest także świetnym środkiem zmniejszającym ochotę na jedzenie. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki rzutujące na stan ciała, jak również witamin. Dodatkowo do zielonej herbaty nie trzeba dodawać mleka, śmietanki ani cukru, gdyż bez nich smakuje wyśmienicie. Ogranicza to ilość spożywanych kalorii.
Włącz ryby do jadłospisu
W diecie przeciętnego Polaka jest zdecydowanie za mało ryb. To sprawia, że organizm jest pozbawiony wielu istotnych składników, m.in. jodu i kwasów omega-3. Jeżeli chcesz schudnąć i ograniczy apetyt ryby są niezbędne, zwłaszcza ryby morskie. Dzięki zawartym w nich kwasom omega-3 stymulowana jest produkcja leptyny. Leptyna to hormon, który potrafi hamować głód oraz zmniejsza apetyt i pomaga w traceniu zbędnych kilogramów. Włączenie do jadłospisu ryb przynajmniej trzy razy w tygodniu, w różnej postaci przynosi bardzo dobre rezultaty.
Za najbardziej zasobną w kwasy omega-3 rybę uchodzi łosoś, następne w kolejności są makrele oraz sardynki. Można przygotowywać z nich dania obiadowe, sałatki, bądź dodać na kanapki. Każda z nich poza kwasami omega-3 i jodem posiada bardzo dużą ilość witaminy D, niezbędnej dla prawidłowego rozwoju oraz zdrowia układu kostnego.
Zainteresuj się wapniem
Wapń jest niezbędnym składnikiem mineralnym w diecie, szczególnie dla kobiet. Poza wzmacnianiem kości może również zmniejszyć ochotę na podjadanie, złe węglowodany oraz napady głodu, szczególnie przed miesiączką. Wapń można z powodzeniem dostarczać podczas codziennych posiłków wybierając do nich chude mleko, chudy ser lub jogurty z niską zawartością tłuszczu. Wystarczy jedna porcja dziennie, żeby zaobserwować różnicę i nie mieć już ochoty na tabliczkę czekolady dziennie. Dodatkową zaletą ze spożywania nabiału jest wzmacnianie układu kostnego oraz ogólnego stanu zdrowia.
Przyprawiaj jedzenie odpowiednimi przyprawami
Zapewne nie raz słyszałaś, że przyprawy nie tylko poprawiają smak, lecz mają właściwości prozdrowotne. Istotnie, używanie odpowiednich przypraw ma wpływ na zdrowie oraz hamowanie apetytu. Dotyczy to przede wszystkim imbiru, cynamonu oraz pieprzu Cayenne.
Pochodzący z Azji aromatyczny imbir jest stosowany przede wszystkim w czasie przeziębień, jako środek naturalnie wzmacniający odporność oraz pobudzający organizm do prawidłowej pracy. Dodatkową zaletą przyprawy jest jej wpływ na poprawę trawienia i jednoczesne hamowanie apetytu. Wynika to z właściwości rozgrzewających imbiru. Jelita są rozgrzane i nie domagają się energii w postaci kolejnych porcji jedzenia, z której mogą ją wytworzyć. Imbir najczęściej dodaje się do napojów, lecz nic nie stoi na przeszkodzie by dodawać go do zup i sosów.
Cynamon nie tylko posiada piękny zapach oraz doskonały smak, lecz także silne właściwości odchudzające. Zwiększa metabolizm, reguluje poziom cukru i tym samym wpływa na możliwość kontrolowania apetytu. Może być stosowany przez osoby z cukrzycą. Zmniejsza poziom LDL, czyli złego cholesterolu oraz poziom trójglicerydów. Przyczynia się to do poprawy ogólnego samopoczucia i tym samym do zmniejszenia apetytu. Cynamon można używać do dowolnych składników jadłospisu, gdyż zarówno z owocami, jak i na kanapce będzie stanowił smaczny dodatek.
Pieprz Cayenne dopiero od niedawna stał się rozpowszechnioną przyprawą, ale jest niezwykle przydatny, gdyż wystarczy ½ łyżeczki, żeby spalić 10 kalorii. Tak, jak imbir pieprz poprawia metabolizm i rozgrzewa układ pokarmowy.