Początek dnia kojarzy się większości z nas z koniecznością zmierzenia się z masą obowiązków. Trudno sobie wyobrazić, że poradzilibyśmy sobie z tym, gdyby nie filiżanka mocnej i aromatycznej kawy. Jeśli zaś kawa, to kolejnym skojarzeniem jest kofeina. Kofeina jest bowiem jednym z najważniejszych składników kawy o pobudzającym działaniu. Na jej temat narosło wiele mitów i nieporozumień. Jedni ją uwielbiają za dobroczynny wpływ na nasz organizm, inni śledzą medialne doniesienia, w których przedstawiane jest niekorzystne działanie kofeiny. Jak jest w istocie?
Wpływ kawy na organizm
Co pewien czas publikowane są dane, które gloryfikują lub wręcz przeciwnie – deprecjonują wpływ kawy na organizm człowieka. Wrażliwość na kawę zależy od częstotliwości jej spożywania, ale i od uwarunkowań genetycznych. Są osoby, które po spożyciu jednej filiżanki kawy czują się wyjątkowo pobudzone i gotowe do wykonywania wielu działań, inne mogą wypić kilka filiżanek kawy nie odczuwają niczego szczególnego. Kawa powoduje lepszą stymulację organizmu. Czujemy się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Jest to spowodowane wydzielaniem przez mózg adrenaliny. Przez wiele lat uważano, że kofeina podnosi ciśnienie i w związku z tym osoby z nadciśnieniem nie powinny pić kawy. Obecne badania pokazują, że już po trzech dniach organizm dostosowuje się do kofeiny i nie dochodzi do podwyższenia ciśnienia. To wskazuje, że nawet nadciśnieniowcy mogą sobie pozwolić na filiżankę „napoju bogów”. Znany jest też pozytywny wpływ kofeiny na proces odchudzania. Otóż kofeina przyspiesza metabolizm i czas spalania tłuszczu, czyli mała czarna jest jak najbardziej pożądanym składnikiem diety odchudzającej.
Kawa jako składnik diety odchudzającej
Kawa jako składnik diety, której ostatecznym efektem jest schudnięcie? Chyba lepszej wiadomości nie mogliby usłyszeć wszyscy, którzy kawę uwielbiają pić. Jednak, by tak się stało muszą być spełnione pewne warunki. Przede wszystkim nie powinniśmy słodzić kawy. I to nie tylko cukrem białym, ale także trzcinowym. Niewskazany jest też słodzik. Mogą one bowiem zahamować spalanie tłuszczu. Jedynie w wyjątkowych okolicznościach, kiedy koniecznie potrzebujemy pewnej dawki słodyczy, możemy do kawy dodać łyżeczkę prawdziwego miodu. To zaspokoi nasze potrzeby, a jednocześnie podniesie walory smakowe napoju. Zwykła czarna kawa, bez dodatków w postaci cukru i innych wymyślnych składników to zero kalorii. Jeśli zdecydujemy się na napój z dodatkami, filiżanka fantazyjnie brzmiącej kawy może mieć i 300 kalorii. Lepiej więc samodzielnie przygotować kawę, niż kupować przysłowiowego kota w worku w kawiarni, kafeteriach lub innych eleganckich miejscach. Po drugie zapomnijmy o śmietankach, zarówno tych proszkowanych, nasyconych konserwantami, jak i w płynie równie chemicznie podrasowanymi. Jeśli nie wyobrażamy sobie kawy bez śmietanki, skorzystajmy ze zwykłego mleka bez żadnych wspomagaczy jak najmniej „procentowego”, czyli mleko maksymalnie powinno zawierać 2% tłuszczu. Jest to mleko w pełni wartościowe, bez konserwantów, bogate w wapń oraz witaminy A, D, E, K. Trzecim elementem, który podniesie właściwości kawy jako spalacza tłuszczu są dodatki. Aby tłuszcz w naszym organizmie spalany był w rekordowym czasie do kawy można dodawać kardamon, cynamon, chili i imbir.
Okazuje się, że:
- kradamon – pobudza wydzielanie soków żołądkowych,
- cynamon – reguluje gospodarkę węglowodanową w organizmie,
- chili – przyspiesza metabolizm i pobudza proces trawienia,
- imbir – ułatwia trawienie poprzez pobudzanie soków żołądkowych.
Ranking Tabletek na Odchudzanie - Lipiec 2020r
Ostatnia aktualizacja rankingu: 05.06.2023
Przygotowanie kawy o właściwościach odchudzających
Jeśli chcemy sprawdzić, czy kawa rzeczywiście przyczynia się do spalania tłuszczu w naszym organizmie warto właściwie ją przygotować. Oto jeden z przepisów na pyszną kawę, która dodatkowo wpłynie na redukcję tkanki tłuszczowej.
Składniki (na dwie filiżanki kawy)
- pół litra wody,
- 3 pełne łyżeczki świeżo mielonej kawy,
- 3 ziarenka kardamonu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta chili,
- pół łyżeczki imbiru,
- łyżeczka lipowego miodu.
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać wodę i zagotować. Po zmniejszeniu płomienia do wody dodać kawę ze wszystkimi dodatkami: kardamon, chili, imbir, cynamon. Całość powolutku zagotować. Powinno nam to zająć około pięciu minut. Napój odstawmy na około pół minuty, by kawa wraz z przyprawami osiadła na dnie. Następnie napój przelać do filiżanek i osłodzić miodem. Aromat, smak – boski. W dodatku redukcja tkanki tłuszczowej. Nic lepszego nie można sobie wyobrazić na początek dnia.