Roślina o nazwie Moringa jest drzewem, które naturalnie występuje na obszarze Azji, a konkretnie Himalajów. Warunki, jakie tam panują są wolne od zanieczyszczeń, dlatego Moringa nazywana jest cudownym drzewem ze względu na swoje liczne właściwości. Potrafi rodzić owoce nawet podczas okresu suchy, a w przypadku jej wycięcia jest w stanie odrosnąć na nowo. Stąd jej drugie miano – „wieczne drzewo”. Jej liście zawierają ogromne ilości witamin i składników mineralnych, dlatego zostały okrzyknięte mianem „super jedzenia”.
Co zawierają w sobie liście moringa?
Przede wszystkim zawierają dużą dawkę witaminy C, A i E. Według specjalistów zawierają w sobie osiem razy więcej witaminy C niż cytrusy, cztery razy więcej witaminy A niż np. marchew, a także cztery razy więcej witaminy E niżeli kiełki.
Spośród składników mineralnych zawiera najwięcej żelaza. I tu będzie zaskoczenie, ponieważ szacuje się, że ma go aż dwadzieścia pięć razy więcej niż popularny szpinak. Ten fakt powoduje, że moringa jest świetny dla osób z anemią.
Kolejnym składnikiem będzie potas. Tutaj proporcja to piętnaście razy więcej tego minerału niżeli w bananie, który powszechnie uchodzi za króla potasu.
Do innych minerałów jakie można wymienić należą m.in. bor (odpowiada za gospodarkę wapniową), mangan (wspomaga zdrowie stawów i kości), chrom (wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi).
Korzyści ze spożywania liści moringa
Moringa przede wszystkim wpływa dobroczynnie na nasz układ krążenia i obniżenie cholesterolu. Wspomaga również funkcjonowanie układu nerwowego, czyli mózgu. Można powiedzieć, że jest naturalną multiwitaminą, dlatego działa stymulująco na odporność organizmu. Ma właściwości antyoksydacyjne (chroni przed starzeniem się komórek) i przeciwzapalne. Ze względu na to, iż Moringa reguluje poziom cukru we krwi polecana jest osobom z cukrzycą. Nie można pominąć także jej oddziaływania na wątrobę. Wspomaga jej oczyszczanie przez normowanie ilości enzymów. W przypadku osób cierpiących na regularne zaparcia, liści Moringa także będą korzystne. Mają działanie lekko przeczyszczające ze względu na błonnik.
Ranking Tabletek na Odchudzanie - Lipiec 2020r
Ostatnia aktualizacja rankingu: 04.06.2023
Liście Moringa pomocne w odchudzaniu
Liście Moringa zawierają cenny błonnik i zwiększają metabolizm organizmu, dlatego aktywnie wspierają proces spalania węglowodanów. To pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi, dlatego są one chętnie wykorzystywane podczas diet odchudzających. Błonnik w nich zawarty potęguje uczucie sytości, dlatego najczęściej zaleca się spożywanie koktajlu z liści Moringa przed każdym posiłkiem. Można go również znaleźć w suplementach na odchudzanie np. w Moring Slim ale i w innych.
Moringa w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej
Ze względu na potężną dawkę żelaza oraz białka, jaką posiadają liście Moringa, polecane są one wegetarianom i weganom. Pomogą one wyeliminować częste kłopoty z poziomem tych składników u tych osób. Co ciekawe – wystarczy łyżeczka proszkowanych liści Moringa, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko.
Moringa dla osób uprawiających sport
Osoby uprawiające sport potrzebują pełnowartościowego białka i aminokwasów, żeby przynosił on efekty. Te dwa składniki znajdują się w liściach moringa. Ponadto Izoleucyna pobudza regenerację mięśni po treningu.
Jak spożywa się Moringa?
Roślina ta posiada jadalne owoce oraz liście. Jedne i drugie nadają się do spożycia po ich ugotowaniu. Jednak najczęstszą postacią są sproszkowane liście. Te wykorzystuje się do niemal każdego posiłku. Produkowany jest także olej Moringa, który ma takie samo zastosowanie jak popularna oliwa z oliwek i dodawana jest do dań na zimno. Znane są również kapsułki Moringa. Te należy po prostu popijać wodą.
Zanim wprowadzimy je do diety należy wiedzieć jak je wprowadzić. Z powodu działania przeczyszczającego najlepiej robić to stopniowo. Wówczas unikniemy niespodzianek jelitowych. Zacznijmy od jednej łyżeczki na dobę.
Przepisy na napoje z suszonych liści moringa.
Do przygotowania podstawowego potrzebujemy: szklankę wody i sproszkowane liście Moringa – łyżeczka. Taki napój najlepiej pić 30 minut przed posiłkiem głównym.
Do przygotowania koktajlu stanowiącego jeden z posiłków np. drugie śniadanie potrzebujemy mleko migdałowe lub kokosowe i łyżeczkę liści Moringa.
Z liści można również zaparzyć herbatę. Łyżeczkę wysuszonych liści Moringa zalewamy gorącą (nie wrzącą) wodą i parzymy do 10 minut. Taka herbata polecana jest jako naturalny środek nasenny.
Moringa a kosmetyka
Właściwości Moringa wykorzystuje także przemysł kosmetyczny. Są to głównie olejki z nasion, przeznaczone do masażu. Olejki są produkowane z oleju Moringa, który zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe na poziomie 75%.
Przeciwwskazania
Nie wykazano żadnych przeciwwskazań co do zażywania liści moringa. Jednak nie poleca się ich tylko kobietom w ciąży, gdyż istnieją obawy, że mogą wywołać skurcze macicy.
Ciekawostki o Moringa
- Podobno Moringa ma zdolność do zabicia aż 95% bakterii w zainfekowanej wodzie. Można to nawet zaobserwować gołym okiem, bo zmienia się z mętnej w przejrzystą.
- Jeśli zmagamy się regularnie z opryszczką to liście moringa mogą być bardzo pomocne. Ich działanie przeciwwirusowe jest w tym przypadku widoczne.