Przejdź do treści

Morszczyn pęcherzykowaty – Właściwości

Morszczyn pęcherzykowaty - czym jest oraz jego działanie, efekty

Morszczyn pęcherzykowaty to roślina z rodziny glonów, rodzaju brunatnic. Naturalnie zasiedla wody północnego Atlantyku i Oceanu Arktycznego, a także mniejszych mórz, jakie się z nimi stykają. Znajdziemy go także w naszym Morzu bałtyckim, gdzie objęty jest ochroną. Jego nazwa pochodzi od pęcherzyków widocznych na jego liściach.
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne zyskał on swoją sławę w dziedzinie zdrowego odżywania. Jest on szczególnie wykorzystywany podczas diet odchudzających. Bardziej znane algi to chlorella lub spirulina. Jednak morszczyn wcale nie ustępuje im, pod względem składników odżywczych.

Co zawiera Morszczyn pęcherzykowaty?

  • witaminy: A, z grupy B, C i E;
  • minerały: cynk, kwas foliowy, selen, jod, potas, fosfor, wapń, miedź, brom, mangan;
  • związki fenolowe;
  • polisacharydy;
  • chlorofil;
  • fukozan;
  • karotenoidy;
  • florotaniny;
  • fukotrifloretol A;
  • monosacharydy;
  • kwas alginowy.

Właściwości Morszczynu pęcherzykowatego

Do jego głównych właściwości zalicza się:

  • Pobudzanie funkcji gruczołu, jakim jest tarczycy, dzięki sporej zawartości jodu. Tym samym zapobiega jej niedoczynności, spowodowanej niedoborem jodu.
  • Zwiększa ilość wypróżnień, ponieważ zawiera polisacharydy, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym i pobudzają całą perystaltykę jelit. Z tego względu polecany jest on osobom na diecie i borykającym się z problemem zaparć, jak również w przypadkach raka okrężnicy i odbytnicy.
  • Wspomaga diety odchudzające. Zwiększając produkcję hormonów w tarczycy przyspiesza przemianę materii, a tym samym wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Dodatkowo przyspiesza utlenianie tłuszczów i cukrów. Większa ilość wypróżnień także ma korzystny wpływ podczas odchudzania. Morszczyn wywołuje uczucie sytości i hamuje apetyt, dzięki zawartości kwasu alginowego. Wykazuje on zdolność do pochłaniania wody, a przy tym zwiększania swojej objętości.
  • Pomoże nie tylko osobom na diecie, ale także mającym kłopoty z otyłością na skutek chorób.
  • Wspomaga terapię cukrzycy typu drugiego.
  • Glon ten jest niezwykle pomocny w przypadku bólów reumatycznych czy artretycznych, ponieważ działa przeciwzapalnie. W tym celu może być dodawany do kąpieli. Około 50 g suszonego Morszczynu włóż do bawełnianego woreczka i umieść w wannie. Daj mu 10 minut na zaparzenie się. Taka kąpiel sprawdzi się również po ciężkim dniu, na obolałe i opuchnięte nogi.
  • Charakteryzuje się właściwościami antyoksydacyjnymi, przez co wpływa na wolniejsze starzenie się komórek.
  • Ma korzystny wpływ na wygląd skóry (ujędrnia i nawilża) , dlatego stosuje się go w kosmetyce do produkcji kremów i olejków.
  • Ma działanie przeciwzmarszczkowe oraz antycellulitowe, dzięki zawartej w nim fukoidynie. Ta ma zdolność do stymulowania produkcji kolagenu w skórze.
  • Wpływa pozytywnie na ciśnienie tętnicze krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowych. Jest pomocny w profilaktyce przeciwzakrzepowej.
  • Jego stosowanie pomaga usuwać z naszego organizmu toksyczne substancje, w tym metale ciężkie.
  • Ma zdolność do wspomagania układu odpornościowego za sprawą polisacharydów.
  • Ze względu na bogactwo witamin i minerałów roślina ta jest dobrym suplementem dla niemal każdego. Uzupełniając ewentualne niedobory, usprawni działania układu immunologicznego i wzmocni odporność organizmu.
  • Sprawdzi się przy chorobie wrzodowej, gdyż zwiększa produkcję żółci.

Jak stosować Morszczyn pęcherzykowaty?

Najczęściej sporządza się napar z 3 łyżek suszonego Morszczynu, które należy zalać wrzątkiem. Można go wypić po 10 minutach. Taki napar należy pić do trzech razy na dobę. Dla wygodnych dostępne są kapsułek ze sproszkowanym Morszczynem. W smaku jest dość słodki, dlatego wypicie naparu nie będzie nieprzyjemnością. Znane jest też wino morszczynowe. Do jego produkcji potrzebne są tylko liście morszczynu, które należy zalać alkoholem o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu (13-15%).

Zastosowanie morszczynu pęcherzykowatego

Zastosowanie Morszczynu pęcherzykowatego w kuchni

Morszczyn pęcherzykowaty ma również swoje zastosowanie w kuchni. Można dodawać do jako dodatek do zup, sałatek, surówek, a nawet na kanapkę. Ponadto można przygotować też olej z morszczynem np. do oleju rzepakowego lub słonecznikowego dodaj 500 gramów sproszkowanego Morszczynu. Mieszkankę należy zostawić na 24 h w celu tzw. przegryzienia się. Następnie raz podgrzać go. Po ostudzeniu przelać do ciemnej butelki i przechowywać w lodówce. Stosować na zimno.

Przeciwwskazania do stosowania Morszczynu

Głównym przeciwwskazania do stosowania morszczynu jest nadwrażliwość na pierwiastek jaki zawiera, czyli jod. Dzieje się tak u osób z nadczynnością tarczycy oraz przyjmujących syntetyczne hormony gruczołu tarczowego. W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią także odradza się jego zażywanie.

Objawy przedawkowania

Jak wszystko i Morszczyn można przedawkować. Ze względu na zawartość jodu mogą pojawić się objawy nadczynności tarczycy. Towarzyszyć temu będą między innymi kłopoty ze spaniem, podwyższone ciśnienie i powiązane z tym nadmierne pocenie się, lub uczucie duszności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.