Piramida żywienia – właściwości i charakterystyka

Charakterystyka i właściwości - Piramida żywienia - opinie i efekty oraz skład
Piramida żywienia – właściwości i charakterystyka
4 (80%) 1 głosów

Pojęcie piramidy żywieniowej jest znane każdemu. Pierwsza z nich powstała w 1992 roku i była kilkukrotnie zmieniana. Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia opracowali jej nowe zasady w 2018 roku. Jest ona dopasowane do zmieniających się czasów i trybu życia przeciętnego człowieka. Jak powszechnie wiadomo, stosowanie się do zasad piramidy zdrowego żywienia zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Piramida opiera się na piętrach przy czym im wyższe piętro, tym mniejsze ilości produktów w jego obrębie należy spożywać.

Nowa piramida pod licznymi względami jest podobna do poprzedniej, lecz wprowadzono do niej kilka istotnych zmian. Należy pamiętać, że jest ona stworzona z myślą o zdrowych osobach. Pewne choroby i schorzenia wymagają zindywidualizowanej diety opracowanej przez lekarza albo specjalistę dietetyka.


Ranking Tabletek na Odchudzanie - Marzec 2019r

Ostatnia aktualizacja rankingu: 19.03.2019

Nowa i zaskakująca podstawa piramidy żywienia.

Właściwości i skład - Piramida żywieniaBadacze u podstaw piramidy umieścili aktywność fizyczna. Nawet najzdrowsza dieta na świecie bez ruchu i aktywności człowieka nie ma wartości. Wystarczy nawet 30 minut dziennie poświecić na np. spacer, ćwiczenia, pływanie, jazdę na rowerze czy inne formy ruchu. Aktywność powinna stać naszym nawykiem, bo to ona gwarantuje sprawność układu ruchu, utrzymanie prawidłowej wagi ciała, a także zminimalizować ryzyko wielu chorób.

II poziom piramidy- warzywa i owoce, rośliny strączkowe.

Kolejnym poziomem w piramidzie zdrowego żywienia powinny być warzywa i owoce, a dopiero za nimi produkty zbożowe, czyli przeciwnie do starej piramidy.
Należy spożywać więcej produktów roślinnych, bo to one chronią nas przed licznymi chorobami. Wiemy, że w krajach śródziemnomorskich, gdzie dieta opiera się o świeże owoce i warzywa szereg chorób pojawia się rzadziej lub wcale (np. choroby układu krążenia, cukrzyca, nowotwory). Warzywa najlepiej będzie jeść na surowo albo gotowane na parze. Po obróbce termicznej stają się uboższe w wartości odżywcze. Mimo, że owoce są zdrowe to są źródłem cukrów prostych dlatego powinno się ograniczyć ich spożywanie do dwóch dziennie. Na tym poziomie umieszczono także zioła i przyprawy. Jest to nowość.
Mają one nie tylko właściwości prozdrowotne ale także mają służyć poprawie smaku. Ich stosowanie ma zastąpić szkodliwą sól. W tym poziomie znajdują się również rośliny strączkowe, zalecane do spożywania raz na dobę. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.

III poziom piramidy- węglowodany.

Kolejnym piętrem są produkty zbożowe, które są źródłem węglowodanów i błonnika. Rekomenduje się spożycie tych pełnoziarnistych, będących zdrowszą opcją. Najlepsze będą wszelkiego rodzaju płatki zbożowe np. owsiane, orkiszowe, jaglane, kukurydziane, pełnoziarniste kasze, makarony i pieczywo.

IV poziom piramidy- białko.

Dalsze piętro to wartościowe białka takie jak np. ryby, jaja, sery, kefiry, jogurty, mleko, drób. Można je spożywać do dwóch porcji dziennie. Szczególnie polecane są ryby morskie zwierające cenne kwasy omega 3. W nowej piramidzie jajka nie są już posądzane za przyczynę podwyższonego cholesterolu. Jeśli chodzi o pozostałe mięso, czyli czerwone to zaleca się jego spożywanie ograniczyć do kilku razy na miesiąc. Ma sporo kalorii i zawiera nasycone, niezdrowe tłuszcze.

V poziom piramidy-tłuszcze roślinne.

Na samej górze piramidy znalazły się tłuszcze roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej lniany) i orzechy. Nie chodzi tu o tłuszcze do smażenia, bo ten proces w ogóle nie powinien być stosowany, ale o dodawanie zdrowych tłuszczy roślinnych w zimnej postaci do posiłków. Z kolei orzechy stanowią zupełną nowość w piramidzie.

Pozostałe zmiany…

Najważniejszymi różnicami pomiędzy starą a nową piramidą żywienia są:

  • rekomenduje się spożycie nie 3, ale 4-6 mniejszych posiłków w regularnych odstępach czasu;
  • na poziomie owoców i warzyw proporcje powinny rozkładać się w stosunku 3/4 warzywa,1/4 owoce;
  • warzyw powinny stanowić połowę tego co zjadamy w ciągu doby,
  • rośliny strączkowe, są niezwykle bogatym źródłem białka i błonnika, dlatego można je spożywać każdego dnia;
  • wprowadzono podział tłuszczów na nasycone –złe i nienasycone- dobre;
  • choć mleko znajduje się w piramidzie, to lepiej jest je zastąpić zdrowszym produktem mlecznym m.in. jogurtem naturalnym czy kefirem;
  • należy wyeliminować biały cukier i ograniczyć sól;
  • zalec się ograniczenie mięsa na rzecz roślin strączkowych, jaja i ryb;
  • jeśli nie mamy potwierdzonej przez lekarza alergii na gluten, nie powinniśmy go odstawiać;
  • jeśli nie mamy potwierdzonej przez lekarza alergii na laktozę, nie powinniśmy jej odstawiać;
  • należy zwracać uwagę na właściwe nawadnianie organizmu (1,5–2 litrów wody, a także herbaty ziołowe, owocowe, soki);
  • seniorom po 60-tym roku życia szczególnie zaleca się spożywanie odpowiedniej ilości produktów mlecznych, w celu uzupełniania poziomu wapnia dla zdrowych kości;
  • podczas poszerzania diety dziecka – gluten należy wprowadzić do diety między 4 a 12 miesiącem życia;
  • niemowlaki karmione piersią nie powinny mieć rozszerzanej diety przed ukończeniem 6 miesiąca życia;
  • soki w diecie dziecka powinny pojawić się nie wcześniej niż po ukończeniu roku życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here