Przejdź do treści

Płatki jaglane – właściwości oraz zastosowanie

Właściwości płatków jaglanych oraz ich zastosowanie

Moda na zdrowe żywienie ma wiele zalet. Przywraca do codziennego jadłospisu produkty, które przez lata były zapomniane. Płatki jaglane są jednym z nich. Odrzucane przez lata, jedzone przez nielicznych, wraz z zainteresowaniem lepszym odżywianiem stały się nieodłącznym elementem diety. Jeśli jeszcze ich nie jadłaś i nie wiesz czy warto, sprawdź co w nich jest!

Czym są płatki jaglane?

Płatki jaglane są wytwarzane z prosa, zboża uprawianego od wieków. Do ich powstania niezbędne jest zgniecenie ziaren prosa, dzięki czemu płatki uzyskują delikatnie chrupką strukturę. Jest to jedna z ich smakowych zalet, ponieważ same w sobie nie mają konkretnego smaku. Nie są ani słodkie, ani słone, ani gorzkie, dlatego można doprawiać je dowolnymi dodatkami. Są za to bardzo bogatym źródłem witamin, minerałów oraz innych prozdrowotnych składników. Podobne właściwości jak płatki jaglane oraz źródło pochodzenia ma kasza jaglana, tak samo dobra jako składnik w codziennej diecie.
Decydując się na włączenie płatków jaglanych do diety najlepiej zdecydować się na pełnowartościowe. Płatki błyskawiczne nie są tak korzystne, gdyż w czasie obróbki znika z nich część ich dobroczynnych składników.

Kalorie w płatkach jaglanych

Jedną z zalet płatków jaglanych jest ich niska kaloryczność. To oznacza, że mogą być stosowane nie tylko w codziennej diecie, lecz również w diecie odchudzającej. W 100 gramach znajduje się 361 kalorii. Jest to wartość podobna do wartości posiadanej przez płatki owsiane i dostateczna, aby zapewnić organizmowi rozruch, jeżeli spożywasz je jaglany przysmak na śniadanie.
Częścią składową wartości kalorycznej płatków jest białko (3,9%), tłuszcze (7%) oraz węglowodany (69%). W przeciwieństwie do wielu produktów spożywczych węglowodany zawarte w płatkach są bardzo dobrze przyswajalne i dają zastrzyk energetyczny.


Ranking Tabletek na Odchudzanie - Lipiec 2020r

Ostatnia aktualizacja rankingu: 05.06.2023

Indeks glikemiczny płatków jaglanych

Warto zwrócić uwagę również na indeks glikemiczny płatków. Przed ugotowaniem jego wartość wynosi 71. Jest to ważne przede wszystkim dla osób chorujących na cukrzycę. Z uwagi na wysokość indeksu cukrzycy nie powinni jadać płatków zbyt często, a jeżeli już po nie sięgają, wówczas najlepiej by robili to w formie surowych płatków.

Składniki odżywcze płatków jaglanych

Płatki jaglane są polecane do jedzenia ze względu na swoje zalety odżywcze i wpływ na funkcjonowanie organizmu. Do najważniejszych elementów, które można znaleźć w płatkach należą:

  • lecytyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, poprawia koncentrację i pamięć oraz zmniejsza ilość LDL, tj. złego cholesterolu;
  • kwas krzemowy – wpływa na wygląd włosów oraz wytrzymałość paznokci;
  • krzem –odpowiedzialny za poprawę przemiany materii, czyli sprzyja odchudzaniu oraz utrzymaniu prawidłowej wagi;
  • żelazo – zapobiega anemii, wpływa na większą ilość czerwonych krwinek i ich prawidłowy transport po organizmie;
  • magnez – poprawia działanie układu nerwowego oraz zapobiega skurczom mięśni;
  • wapń – wzmacnia układ kostny i chroni go przed chorobami, np. osteoporozą
  • potas – zapobiega nadmiernemu kurczeniu się mięśni, reguluje skurcze mięśnia sercowego;
  • cynk – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organów płciowych, wzmacnia włosy i paznokcie;
  • fosfor – zapewnia poprawne funkcjonowanie tkanek ciała, gdyż znajduje się w DNA i RNA;
  • witamina E – hamuje proces starzenia się komórek organizmu i opóźnia starzenie się oraz pojawianie się pierwszych zmarszczek;
  • witaminy z grupy B – dbają o prawidłowe działanie układu nerwowego i ułatwiają syntezę magnezu.

Właściwości płatków jaglanych

Z uwagi na swój skład płatki jaglane mają korzystne właściwości dla całego organizmu. Przede wszystkim poprawiają pracę układu pokarmowego. Ich regularne spożywanie przyczynia się do lepszego metabolizmu, a to z kolei zmniejsza problemy z zaparciami. Jest to zaleta obecnego w płatkach błonnika. Jednocześnie sprzyja on usuwaniu z organizmu zanieczyszczeń, które zalegają w organach wewnętrznych, w układzie krwionośnym i blokują ich prawidłowe działanie.
Płatki mogą wspomagać także układ odpornościowy i moczowy. Infekcje stają się coraz rzadsze, a nerki pracują prawidłowo, lepiej oczyszczając organizm z uwagi na moczopędne właściwości płatków. Dodatkowo spożywanie płatków jaglanych zapobiega grzybicy ogólnoustrojowej, która jest bardzo wyniszczająca dla organizmu oraz zmniejsza zmęczenie i bezsenność. Dzieje się to dzięki dostarczaniu energii. Z tego powodu powinni ją jeść studenci, uczniowie, pracownicy umysłowi i fizyczny, aby nie mieć problemów z wykonywaniem swoich zadań. Smakowite płatki można wykorzystać także jako środek upiększający, ponieważ z uwagi na witaminy w składzie poprawiają one ogólny wygląd włosów, paznokci i skóry, nie dopuszczając do wczesnego pojawiania się zmarszczek.

Zastosowanie płatków jaglanych

Inne zastosowanie płatków Jaglanych

Płatki jaglane są dobrym zamiennikiem kanapek i słodkich płatków śniadaniowych. Można je przygotowywać na mleku, wodzie albo dodawać je surowe do jogurtów, razem z owocami. Dla poprawy smaku można dodawać do nich także cynamon, odrobinę kakao lub dowolne kawałki owoców, zarówno świeżych, jak i suszonych. Uzyskuje się w ten sposób pożywny, zdrowy posiłek, dobry dla całego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.