Większość ssaków oraz roślin potrafi samodzielnie wytworzyć witaminę C w swoim organizmie. Wyjątkiem są jednak ssaki naczelne, czyli człowiek. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczyć ją z zewnątrz. Aby dostarczyć odpowiedniej dawki trzeba spożywać pokarmy bogate w tę witaminę. Inną popularną nazwą tej witaminy jest kwas askorbinowy. W przypadku osoby dorosłej zaleca się spożywanie tej witaminy od 45 do 90 mg dziennie. Kwas L-askorbinowy, czyli witamina C rozpuszcza się w wodzie, przez co niestety szybko jest wydalana. Stąd koniecznie jest jej ciągłe uzupełnienie.
Czym jest witamina C?
Witamina C jest niezbędna do wytworzenia kolagenu w tkankach organizmu. W dodatku ma działanie przeciwutleniające tzn. ochrania komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa ważną rolę w oddychaniu komórkowym – ma działanie przeciwnowotworowe. Ułatwia przyswajanie m.in. żelaza, manganu oraz ma wpływ na zmniejszenia toksyczność selenu, kobaltu czy też rtęci. W przyswajaniu jej pomagają witaminy A, B2, B6, E.
Źródło witaminy C
Jej źródłem będą przede wszystkim owoce cytrusowe oraz owoce egzotyczne np. kiwi, pomarańcze, ananasy. Ponadto również polskie owoce np. porzeczki, truskawki, maliny. W przypadku warzywa będą to np. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły. Witaminę C można pozyskiwać także z suplementów diety, jednak nie zastąpi to w pełni naturalnych pokarmów.
Skutki niedoboru witaminy C:
- problemy skórne m.in. samoistne krwawienia, spowodowane uszkodzeniem naczyń krwionośnych,
- szkorbut,
- gorsze gojenie się ran,
- rozpulchnienie dziąseł,
- obrzęki kończyn,
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C:
Z reguły witamina C staje się bardziej pożądana w okresach przejściowych, czyli jesienią i wiosną, kiedy zachorowalność wzrasta. A przecież nie tylko wahania temperatury powietrza mają wpływ na nasze zdrowie? Wiek, zanieczyszczone powietrze, używki, leki to także czynniki wpływające na pogorszoną odporność u człowieka. Ponadto także, kiedy uprawiamy sport, pracujemy fizycznie.
Wpływ witaminy C na odchudzanie:
Warto wiedzieć, iż witamina C ma wpływ na odchudzanie oraz kształtowania sylwetki. Nie tylko dlatego, że zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje oraz problemów ze ścięgnami, stawami, więzadłami, bo uczestniczy w tworzeniu kolagenu, ale zdolności szybkiej redukcji wagi. Witamina ta uczestniczy w przemianie tyrozyny, czyli hormonu, który warunkuje spalanie tłuszczu w organizmie. Ponadto Witamina C aktywuje żelazo, które transportuje tlen w komórkach, który również jest potrzebny do spalania tłuszczu. Wpływa także na funkcje wątroby, blokując produkcję tłuszczów zapasowych. Wpływa na produkcję L-karnityny mającej właściwości odchudzające. Witamina C wpływa także na poprawę funkcjonowania układu moczowego i trawiennego, przez co dodatkowo ma zastosowanie podczas diet odchudzających.
Krótkie podsumowanie
Zatem witamina C to niezwykle cenny składnik wspomagający spalanie tłuszczu, mający zastosowanie w utrzymaniu wagi na co dzień lub podczas diet odchudzających, ale także podczas uprawiania sportów wyczynowych, gdzie należy utrzymywać pewne limity wagowe u sportowców.
Ciekawa publikacja:) Dowiedziałam się troche cennych informacji, które wdroże do swojego stylu życia. Pozdrawiam:)
Jem dużo cytrusów i czuję jak mi pomaga jeżeli chodzi o cerę i witalność:)
Witamina C jest naprawdę bardzo ważnym aspektem, o którym warto pamiętać. Dlatego jem codziennie owoce bogate w witaminę C, jednak warto pamiętać, że nadmiar tej witaminy też może być szkodliwy.