Witamina K2 jest związkiem organicznym, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i przebiegu procesów biochemicznych. Znajduje się w grupie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Odpowiada między innymi za prawidłową syntezę białek, biorących udział w krzepnięciu krwi. Sama jednak za ową krzepliwość nie odpowiada, ale według najnowszych badań, przeprowadzonych w Japonii, wpływa ona na wzmocnienie krwi i odgrywa poważną rolę w zapobieganiu zwapnienia kości. Może się to wydawać paradoksalne, ale badania przeprowadzone na Tokijskim Uniwersytecie Medycznym uznają mało znaną powszechnie witaminę K2 za istotny czynnik zapobiegający wielu poważnym chorobom, związanym z prawidłowym stanem krwi i odpowiednią syntezą wapnia w organizmie. Pierwszego wyodrębnienia witaminy K dokonał Weston Price, dentysta, który nie tylko leczył ludzkie zęby, ale chciał zrozumieć przyczyny powstawania próchnicy. Podczas swoich podróży w egzotyczne miejsca odkrył, że prymitywne plemiona mają zdecydowanie lepszy stan kości, co połączył z faktem lepszych diet, w składzie których znajdowało się znacznie więcej witamin i wapnia. Jego badania pozwoliły na wyodrębnienie w 1929 roku przez Henrika Dama witaminy K, za co zresztą duński naukowiec otrzymał nagrodę Nobla.
Ranking Tabletek na Odchudzanie - Lipiec 2020r
Ostatnia aktualizacja rankingu: 05.06.2023
Jak działa witamina K2
Witamina K występuje w dwóch odmianach: K1 i K2. Pierwszą można znaleźć przede wszystkim w zielonych roślinach liściastych i strączkowych. Natomiast witamina K2 znajduje się w wyselekcjonowanych produktach pochodzenia roślinnego i również żywności roślinnej, ale sfermentowanej. Działanie obu witamin sklasyfikowanych pod jednym mianem jest jednocześnie tak różne, że japońscy naukowcy twierdzą, że obie powinny być traktowane jako odrębne byty. Witamina K2 ma ogromne znaczenie w regulowaniu poziomu wapnia w organizmie. Odpowiada nie tylko za aktywowanie wiązanie wapnia z białkami, ale i reguluje jego poziom i miejsce umieszczenia.
W czym pomaga?
Przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że witamina K2 może pomóc w:
• zapobieganiu chorobom sercowo naczyniowym, gdyż nie pozwala na osadzanie się wapnia w naczyniach krwionośnych,
• poprawia stan kości, które są przecież szkieletem, na którym opiera się ludzki organizm, a jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy,
• zapobiega wystąpieniu próchnicy zębów.
Dotychczasowe badania sugerują również, że może zapobiegać i wspomagać leczenie niektórych typów nowotworów, szczególnie raka wątroby. Niestety w tym przypadku badania są dopiero na początku drogi, więc można mieć nadzieję, chociaż nie mamy jeszcze potwierdzonych wyników postawionej tezy. Jednak już przeprowadzone badania na próbie mężczyzn wskazują, że prawidłowe spożywanie witaminy K2 może obniżyć ryzyko wystąpienia raka prostaty.
Niedobory witaminy K2
Istnieje ryzyko, że nawet dobrze zbilansowana dieta może nie dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości witaminy K2. W przypadku poważnego niedoboru, dochodzi do krwawienia z dziąseł i nosa, a nawet krwawienia wewnętrznego. Na niedobór witaminy K2 są narażone osoby długotrwale chore, stosujące przez dłuższy czas antybiotyki oraz osoby starsze. Zresztą niedobór witaminy K2 jest obserwowany w całym społeczeństwie. Przyczyną jest źle zbilansowana dieta, nowe nawyki żywieniowe, które nie preferują spożywania warzyw zielonych. Istotnie jest również to, że zmienił się sposób wytwarzania żywności. Międzynarodowe standardy eliminują różne gatunki bakterii, które odpowiadają za występowanie witaminy K2. Społeczeństwo spożywa coraz więcej śmieciowego jedzenia, które dostarcza do organizmu sztucznych kalorii, pozbawionych rzeczywistej wartości. Brak witaminy K2 w naturalnej żywności wymaga zatem suplementacji i dostarczania jej z zewnątrz.
Gdzie występuje witamina K2
Witamina K2 jest wytwarzana w jelicie grubym przez wyspecjalizowane bakterie jelitowe. W niewielkich ilościach występuje w tłuszczach mlecznych pochodzących od krów hodowanych nie w zamkniętych pomieszczeniach, ale z tzw. wolnego wybiegu, karmionych naturalnymi trawami, sianem. Dobrym źródłem witaminy K2 są żółtka jaj kur ekologicznych. Optymalne ilości witaminy występują też w serach szwajcarskich i holenderskich. W kuchni azjatyckiej (głównie japońskiej) takim produktem jest natto, czyli efekt fermentacji soi.
Dawkowanie witaminy K2
Specjaliści nie podają ile powinna wynosić dzienna dawka witaminy K2. Wykorzystując suplement diety raczej nie odnotowuje się przypadków jej przedawkowania. Zawsze jednak należy zachować rozsądek i obserwować własny organizm. Zarówno nadmiar jak i niedobór jakiejkolwiek witaminy jest niekorzystny dla organizmu. W przypadku zażywania niektórych leków nasercowych, dawkowanie witaminy K2 należy skonsultować z lekarzem.