Przejdź do treści

Właściwości odchudzające aronii

Aronia i jej właściowości także na odchudzanie

Podczas diety odchudzającej warzywa są jedynymi produktami spożywczymi, które można jeść bez ograniczeń. W przypadku owoców nie jest to już takie proste – mimo, iż zawierają dużo witamin, minerałów, czy cennego błonnika, nie można jeść ich w dowolnej ilości. Dlaczego? Owoce zawierają sporo łatwo przyswajalnego cukru. Jeżeli zjemy naraz około pół kilograma owoców to dostarczamy do organizmu cukry, które szybko zostaną przekształcone w niechciany tłuszcz. Nie wszystkie owoce zawierają dużo cukru. Należy uważać przede wszystkim na winogrona, czereśnie, śliwki oraz banany. Jeśli owoce, to tylko z umiarem.

Pochodzenie aronii

Istnieją jednak owoce, które mają zdolności wyrównujące poziom cukru we krwi. Dzięki zawartemu w sobie kwasowi chlorogenowemu spowalniają wchłanianie glukozy. Są to owoce aronii. Ponadto zapobiegają odkładaniu się szkodliwego cholesterolu we krwi, wyrównuje ciśnienie i zawieją całe mnóstwo witamin np. z grupy B, C i E.
Drzewo aronii kwitnie w maju, natomiast owoce pojawiają się wczesną jesienią. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Do wzrostu potrzebuje tylko słońca. Podobno wytrzymuje temperaturę nawet do 40 stopni Celsjusza , co powoduje, że do uprawy nie trzeba stosować żadnych pestycydów.

Aronia – silne właściwości oczyszczające podczas odchudzania

Aronia na odchudanie i detoksJako owoc zawiera bardzo mało kalorii (około 50 kcal w 100g). Ma silne właściwości oczyszczające, dlatego chętnie wykorzystuje się ją podczas odchudzania. Ponadto owoce aronii mają wpływ na ogólne wzmocnienie odporności, co także ma znaczenie podczas odchudzania, gdyż w czasie diety organizm człowieka osłabia się. Większość ludzi w okresie jesieni i zimy uzupełnia dietę o dodatkowe witaminy i sole mineralne. Z reguły są to środki syntetyczne z aptek. Pamiętajmy, że żaden lek nie zastąpi naturalnych źródeł takich składników. Warto wiedzieć, że w Polsce dostępne są produkty zawierające aronię, jednym z nich jest Slim Berry przeznaczony na odchudzanie.

Co jeszcze cennego zawiera aronia?

Na pewno żelazo, które zapobiega niedokrwistości, czyli anemii, jaka może się pojawić przy ewentualnym niewłaściwym stosowaniu diety odchudzającej. Zawiera jeszcze potas, niacynę, fosfor, selen oraz miedź. Poza tym sporo błonnika wspomagającego odchudzanie przez oczyszczanie ze złogów nasze jelita. Błonnik działa, jak swego rodzaju miotełka- wymiata niestrawione resztki. Aronia wykazuje działanie silnie odtruwające organizm z metali ciężkich np. ołowiu, kadmu. Te powszechnie występują w środowisku. Regularne spożywanie aronii ma także wpływ na zdrowie skóry, ponieważ chroni ją przed oparzeniami UV, jak również wykazuje pozytywne działanie dla ludzkiego wzroku. Swoje funkcje aronia zawdzięcza niebieskiemu barwnikowi, który jest silnym przeciwutleniaczem, czyli hamuje proces starzenia się komórek, przez usprawnienie krążenia w naczyniach. Nie chodzi tu tylko o komórki skóry, ale całego organizmu.

Co warto wiedzieć o aronii? Wywiad z profesorem

https://youtu.be/_mTlH5YGR-4

Krótkie podsumowanie

Najczęściej poleca się stosowanie soku z aronii. Jednak warto zwrócić uwagę, aby nie był dodatkowo dosładzany. Pod postacią całych owoców można dodawać ją do sałatek. Kupując sok z aronii zwróć uwagę na daty ważności oraz czy przechowywany jest w sklepie w temperaturze podanej przez producenta na etykiecie (najczęściej 2 – 6 °C). Przechowując je w złej temperaturze, sok traci wartość i psuje się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.