Na przyprawy w kuchni spogląda się często bardzo obojętnie. Są dodatkiem, który ma nadać smak i tylko tyle. Jednak czasami warto spojrzeć szerzej i odkryć, że są przyprawy mające rzeczywisty wpływ na zdrowie.
Czym jest kurkuma?
Kurkuma nie jest obecnie niczym tajemniczym. Jest jedną najbardziej znanych orientalnych przypraw. Nazywa się ją również ostryżem długim albo szafranem indyjskim. W stanie naturalnym stanowi bylinę gatunku imbirowatych, jednak w kuchni – gdzie jest głównie używana – stosuje się ją w formie sproszkowanej. Ceniona jest za swój smak, ale także za niezwykle atrakcyjny, intensywnie pomarańczowy kolor.
Kurkuma znana jest w dalekowschodniej kuchni już od ponad dwóch tysięcy lat, dlatego jej korzyści i zastosowanie ma za sobą dziesięciolecia, wieki doświadczeń. To sprawia, że znana jest zarówno jako dobra przyprawa, jak również jako naturalny produkt leczniczy. Przez lata wydawało się, że lecznicze właściwości to mit z Azji, jednak najnowsze badania pokazują, że kurkuma może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.
Co powoduje lecznicze właściwości kurkumy?
Lecznicze działanie kurkumy bierze się z tego samego źródła, z którego bierze się piękny kolor przyprawy, czyli ze znajdującym się w nim barwniku o żółtym kolorze. Barwnik ten nazywa się kurkuminą.
Właściwości lecznicze nie są najnowszym odkryciem, współczesne badania tylko przyznają rację opisanym już wcześniej zaletom kurkumy. Doceniali je starożytni i to oni pierwsi opisali jego właściwości, wśród których najważniejsze są zalety przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antynowotworowe. Wpływa to pozytywnie na organizm, który jest dodatkowo chroniony przed wieloma groźnymi schorzeniami. Dodawanie kurkumy do potraw działa pozytywnie także na układ pokarmowy, ponieważ minimalizuje pojawianie się gazów oraz wzdęć, z kolei olejek eteryczny z niej poprawia wydzielanie żółci przez żołądek. Oznacza to poprawę przemiany materii, poprawne trawienie oraz brak zgagi.
Żeby skorzystać z dobrodziejstw kurkumy trzeba ją odpowiednio przechowywać. Najważniejszą zasadą jest schowanie jej w pojemniku i ukrycie przed promieniowaniem słonecznym, które wpływa na jakość oraz posiadane przez kurkumę zalety.
Lecznicze zalety kurkumy
W Europie i Ameryce Północnej podchodzi się sceptycznie do leczniczych właściwości przypraw. Dopiero moda na zdrową żywność zaczęła otwierać ludzi na naturalne sposoby poprawiania zdrowia. Kurkuma zaczęła być postrzegana nie tylko jako dodatek, lecz istotna część posiłku o licznych zaletach prozdrowotnych. Wśród nich najważniejsze są:
- działanie przeciwzapalne – kurkuma ułatwia niwelowanie oraz zapobieganie stanom przeciwzapalnym w organizmie, dotyczy to praktycznie wszystkich narządów, lecz największe korzyści przynosi w przypadku układu pokarmowego oraz wątroby, w przypadku wątroby kurkuma chroni ją przed toksynami, co jest niezwykle istotne, gdyż wątroba jest organem oczyszczającym ciało ze szkodliwych substancji;
- działanie przeciw wrzodom – wrzody układu pokarmowego nie są rzadkim zjawiskiem, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, regularne przyjmowanie kurkumy powoduje, że możliwość pojawienia się choroby wrzodowej znacząco spada;
- działanie przeciwmiażdżycowe – za pojawienie się miażdżycy odpowiada nadmiernie wysoki cholesterol, często wynikający ze złego odżywiania, kurkuma zmniejsza zły cholesterol, na rzecz dobrego i przydatnego;
- działanie ochronne – kurkumina znajdująca się w kurkumie ma szerokie działanie ochronne, chroni organizm przed wirusami, wzmacniając układ odpornościowy; przed infekcjami bakteryjnymi oraz przed uciążliwymi infekcjami grzybiczymi, wzmacniając florę bakteryjną organizmu i nie pozwalając na rozwój grzybicy.
Kurkuma w tabletkach na co dzień
Gdy tylko badania naukowe potwierdziły, że kurkuma ma lecznicze właściwości rozpoczęto proces wyizolowania odpowiedzialnego za to składnika. Z rośliny rozpoczęto wyodrębnianie kurkuminy. Obecnie można kupić ją w postaci tabletek, stanowiących suplement codziennej diety. Przynosi on lepsze efekty, niż dodawanie przyprawy do potraw, ponieważ kurkumina w pigułkach ma większe stężenie i jest jej więcej, niż w 1łyżeczce proszku.
Poza samą kurkuminą w tabletkach znajdują się substancje wzmacniające jej działanie oraz dodatkowe substancje uzupełniające, które pozwalają kurkuminie działać. Do takich elementów należą: piperyna, kłącze kurkumy oraz czarny pieprz. Zanim zakupi się konkretny środek warto zapoznać się z jego składem i upewnić, że ilość kurkumy to przynajmniej 2-5% całego produktu. Dobre tabletki można zakupić w aptece albo w sklepach ze zdrową żywnością, natomiast nie jest polecane kupowanie ich z niesprawdzonych źródeł.
Zalety kurkumy w tabletkach
Tabletki z kurkumą wykazują takie same właściwości, jak kurkuma w naturalnej postaci. Wspierają organizm w różnych aspektach. Przyjmowanie tabletek dodatkowo sprzyja ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi. Oczywiście nie oznacza to, że przyjmując je, nigdy nie zachoruje się na rakach, lecz kurkuma wpływa znacząco na przeciwutlenienie organizmu. Oznacza to, że jest przeciwutleniaczem zabijającym wolne rodniki (tak samo jak witaminy A i E). Im ich mniej w organizmie, tym mniejsze szanse na rozwój chorób nowotworowych.
Pigułki można przyjmować także w okresie wysokiej zachorowalności na grypę, gdyż jak już wspomniano wspomagają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami. Można je stosować również, gdy przeziębienie już zaczęło się rozwijać. Ułatwi to jego pokonanie i nie doprowadzi do rozwoju poważniejszej choroby. Układ immunologiczny będzie w stanie szybciej zareagować i zwalczyć intruza.